Adem de basis van het leven.

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 16:40
Adem de basis van het leven

Adem, de basis van het leven

 

Wist je dat ca. 200 lichamelijke en psychische klachten samenhangen met een verkeerde ademhaling? De klachten variëren van veel zuchten of gapen tot duizeligheid en futloos. Moeite hebben met helder denken en concentreren, het voelen van pijn op de borst, hoofdpijn, pijn in nek/schouders, slecht slapen, vergeetachtig worden, kortom te veel om op te noemen... Daarom deze informatie over de ademhaling.

 

We ademen immers allemaal, ongeveer 30.000 keer per dag, ons hele leven lang, dus je zou echt wel weten hoe je adem moet halen, toch? Helaas is dat niet altijd het geval. Veel mensen ademen oppervlakkig of te hoog in de borst, of ze zetten hun buik uit bij een uitademing en trekken hem in bij een inademing, dit is precies tegengesteld aan wat het zou moeten zijn.

Buikademhaling

De buikademhaling is een betere ademtechniek dan de borstademhaling. Het kost minder inspanning en een bijkomend voordeel is dat het middenrif door deze buikademhaling soepel meebeweegt en alle buikorganen masseert. Dit heeft een gunstig effect op de spijsvertering, het afvoeren van afvalstoffen en van bloed en lymfe.

Een buikademhaling werkt kalmerend en stimuleert het parasympatische (rust) deel van ons autonome zenuwstelsel. Het lichaam scheidt positieve hormonen af namelijk serotonine en endorfine. Hiermee gaat de hartslag en bloeddruk naar beneden en wordt de bloedcirculatie verbetert. Ook geeft het een kalmerend effect in het lichaam.

Borstademhaling

Bij spanning en stress gebruiken we veel vaker de borstademhalingstechniek, je ademt minder diep en korter. Een oppervlakkige ademhaling stimuleert het sympathische (actieve) deel van ons autonome zenuwstelsel. De vecht- en/of vluchtreactie zorgt ervoor dat ons lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aanmaken. Het lichaam gaat suiker verbranden en vet opslaan en verhoogt je bloeddruk, kan zelfs leiden tot hyperventilatie.

Qi, levensenergie en zuurstof

Ademhaling vormt een verbinding tussen je lichaam en je geest. Door te ademen krijg je energie en vitaliteit. Waar leven is, is energie en waar energie is, is beweging. Leven, energie en beweging zijn essentieel voor ons lichaam en ons welbevinden. Door bewust te ademen maak je bewust contact met jouw essentie en met de bron van al het leven.

Tips

Wil je beginnen met meer rust? Door langzamer en dieper adem te halen en de adem naar je buik te sturen. Dit doe je door je handen op je onderbuik te leggen en dit een aantal ademhalingen te blijven doen. In een rustig tempo, je kan zelfs je ogen nog even dicht doen.

 

Probeer te mediteren, al is het maar 2 minuten per dag. Door je te concentreren op je ademhaling blijf je met je aandacht op je in- en uitademing. Meditatie vermindert namelijk de stresshormonen in je lichaam. Andere voordelen zijn o.a. dat je slaap verbetert, je krijgt meer rust in je hoofd en je geest wordt kalmer.

 

De 4-7-8 ademhalingsmethode

adem 4 tellen in

houd je adem 7 tellen vast

adem uit in 8 tellen door je mond

herhaal dit 3-4 keer