Als het niet groeit, eet het dan niet!

Gepubliceerd op 18 maart 2020 om 12:25

Als het niet groeit, eet het dan niet!


Alles in je lichaam is afhankelijk van voedingsstoffen. Zonder de juiste voedingsstoffen kan je lichaam niet optimaal functioneren. Als je gezond eet hoef je minder uit te geven aan medicijnen, doktersbezoek, beautyproducten, afslankmiddelen etc.
In de traditionele Chinese- en Indiase geneeskunde weet men al eeuwen wat het belang is van goede voeding en een gezond lichaam. In het westen is het belang van goede voeding door de ontwikkeling van de moderne geneeskunde verwaarloosd. Als je ziek bent ga je naar de dokter en krijg je een medicijn. En begrijp me niet verkeerd als je echt ziek bent, dan is het fijn dat er medicijnen bestaan. Maar juist het aanpassen van een ander voedingspatroon en/of leefstijl zal al veel klachten verhelpen.


 “Wij zijn de managers van onze eigen gezondheid” 


Als je je immuunsysteem versterkt zullen micro-organisme (o.a. bacteriën en virussen) veel minder kans krijgen om je lichaam ziek te maken. Veel mensen zien voeding nog steeds als noodzakelijke brandstof om te blijven leven. Koolhydraten, vetten en eiwitten (macronutriënten) geven je energie en zorgen voor groei. Voeding bevat ook stoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen (micronutriënten) deze stoffen zijn nodig voor het vrijmaken van energie uit de macronutriënten.
 
Door het steeds meer verdwijnen van echt, natuurlijk en voedzaam eten ligt de nadruk nu steeds meer op smaak (e-nummers) en gemak en niet meer op gezonde voeding. Wij eten steeds meer ‘gemaksvoedsel’, lang houdbaar en snel klaar. 


 De kwaliteit van ons voedsel wordt nu medebepaald door: 

 • Moderne landbouwmethoden

Door het gebruik van kunstmest zijn de vitamines en mineralengehalte in voeding tegenwoordig veel lager dan veertig jaar geleden.

 • Genetische manipulatie

Een techniek waarbij de eigenschap van verschillende organismen zoals gisten, planten kunnen worden veranderd.

 • Toevoegingen

Er zijn al bijna 70.000 extra stoffen aan onze voeding toegevoegd (geur-, kleur- en smaakstoffen etc.).

 • Stijging van suiker inname

Suiker is verwerkt in bijna alles wat we eten (zelfs tandpasta). Suikers belasten het lichaam, de alvleesklier, de lever en de nieren raken hierdoor overbelast.

 • Verandering in ons voedingspatroon

Onze voeding is eenzijdiger geworden.

 • Verandering in bereidingswijzen

De magnetron is snel en makkelijk maar het werkt met straling en dit heeft een negatieve invloed op het energiegehalte van ons voeding.

 • Melkconsumptie

Men schat dat 90% van de mensen moeite heeft met het verteren van zuivelproducten, vanwege de lactose (suiker) in melk.
  

Gezonde voeding is dus van wezenlijk belang
 

 • Zoveel mogelijk voeding eten van eigenbodem en binnen het seizoen
 • Bevat geen schadelijke stoffen (geen kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen)
 • Stimuleert het lichaam tot ontgiften en ontslakken zoals bijv. door vezels
 • Heeft levensenergie vooral biologisch geteelde voeding
 • Bevat alle belangrijke bouwstoffen zoals gezonde vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en sporenelementen.

 Heel belangrijk is dus dat wat je eet beïnvloedt hoe je je voelt! En hoe jij je voelt (weinig stress, regelmatig bewegen en goed slapen) beïnvloedt wat je eet en beïnvloedt ook ten positieve je spijsvertering.

Niet alleen goede voeding maar ook een goede voetreflexmassage is een weldaad voor lichaam en geest. Een voetreflexmassage kan ingezet worden bij veel klachten, stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en zorgt voor een betere energiedoorstroming en doorbloeding in de organen en weefsels. 

 

‘Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding’